היפוספדיאס הינו מום מולד בו פתח השופכה (ממנו יוצא השתן) נפתח מתחת למקום שבו הוא אמור להיות, בדרך כלל מבחינים בשני פתחים, כאשר הפתח העליון "סגור".
במרבית הילדים, הסיבה להיווצרות היפוספדיאס אינה ידועה. יחד עם זאת, קיימים גורמים שקשורים בהתפתחות היפוספדיאס: השריית ביוץ של האם במסגרת טיפולי פוריות ותרופות מסוימות שנטלה האם במהלך הריון כגון נוגדות פרכוס או נוגדות אלרגיה. לעיתים נדירות, קיימות הפרעות הורמונאליות או חסר בקולטנים של הורמונים אצל היילוד. כמו כן, קיימות משפחות אצלן יש שכיחות גבוהה של גברים עם היפוספדיאס ובנוסף, ישנן תסמונות בהן שכיח למצוא מום זה.
קיימות דרגות חומרה שונות של היפוספדיאס, אלה נקבעות לפי מיקום הפתח: בדרגות הקלות, פתח השופכה נמצא בראש הפין ובדרגות החמורות הוא נפתח בשק האשכים או אף מתחתיו.
לבד מפתח נמוך, ישנן הפרעות נוספות במראה הפין שיכולות להתלוות. אלה כוללות עקמת או כיפוף קדמי וכן חוסר התפתחות של עורלה קדמית (יש החושבים בטעות שהילד נולד "חצי נימול"). במקרים קשים יותר שק האשכים מפוצל לשניים. רוב הילדים נולדים עם היפוספדיאס בדרגה קלה (עד גוף הפין) ומדובר בעיקר בהפרעה אסתטית שלא תפגע באפשרות לקיים יחסי מין או בפוריות.
שאלות ותשובות
האם יכול להיות שהיפוספדיאס מתגלה רק לאחר המילה?
5% מהילדים עם היפוספדיאס נולדים עם עורלה שלמה והמום מתגלה לאחר הסרת העורלה.
איך מתקנים היפוספדיאס?
במקרים קלים מאד, בהם נמצא הפתח בסמוך לפתח "הסגור" מאחדים את שני הפתחים כך שנראים כמו פתח אחד, מדובר בניתוח קצר ופשוט שאינו מצריך השארת צנטר (קטטר).
במקרים שבהם הפתח נמצא באזור העטרה או מתחתיו יש צורך בבניית השופכה. מדובר בניתוח מורכב יותר שמצריך השארת צנטר למשך מספר ימים.
בדרגות קשות של היפוספדיאס יש לעיתים צורך ביותר מניתוח אחד על מנת לתקן את המום.
האם מדובר בניתוח קשה?
ככל שדרגת ההיפוספדיאס קשה יותר, הניתוח מורכב יותר ויש צורך באורולוג ילדים מיומן לביצוע הניתוח. שיעור ההצלחה של ניתוחים קלים גבוה ולרוב, מראה הפין לאחר ההחלמה נראה תקין. בניתוחים מורכבים שיעור הסיבוכים יכול להגיע ל 30% ומעלה.
מהם הסיבוכים שעלולים להיות לאחר הניתוח?
הסיבוכים השכיחים הם פתיחה של הפתח החדש שנבנה, היווצרות פיסטולה (נפער פתח קודם בנוסף לפתח החדש ומטילים שתן בשני זרמים) והיצרות של הפתח החדש.